czwartek, 14 czerwca 2018

Gdzie ukryły się witaminy?

Warto przypomnieć:
 „Warzywa i owoce powinny być nieodłącznym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Zarówno świeże, mrożone, suszone, jak i wykonane z warzyw i owoców soki, także pasteryzowane. Uboga w nie dieta może prowadzić do wielu chorób, w tym otyłości, chorób układu krążenia czy chorób nowotworowych. Dbajmy, aby na stołach i w szkolnych plecakach dzieci znalazły się różnorodne produkty, których skład pozwoli uzupełnić zapotrzebowanie na niezbędne każdego dnia składniki odżywcze. Pamiętajmy też o równowadze energetycznej. Jeśli przed nami zabiegany dzień i nie będziemy mieć czasu na przygotowanie posiłków, to dobrym rozwiązaniem jest podanie dziecku szklanki soku owocowego rano i np. zapakowanie do szkolnego plecaka soku warzywnego w kartonie. Dziecko nauczone jeść zdrowo, najprawdopodobniej wyrośnie na zdrowo odżywiającego się dorosłego. Nie tłumaczmy się więc brakiem czasu, bo dbanie o zdrowie swojej rodziny jest łatwiejsze niż nam się wydaje.” – podkreśla dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz