Warto przypomnieć:
„Warzywa i owoce powinny być nieodłącznym składnikiem dobrze
zbilansowanej diety. Zarówno świeże, mrożone, suszone, jak i wykonane z
warzyw i owoców soki, także pasteryzowane. Uboga w nie dieta może
prowadzić do wielu chorób, w tym otyłości, chorób układu krążenia czy
chorób nowotworowych. Dbajmy, aby na stołach i w szkolnych
plecakach dzieci znalazły się różnorodne produkty, których skład pozwoli
uzupełnić zapotrzebowanie na niezbędne każdego dnia składniki odżywcze.
Pamiętajmy też o równowadze energetycznej. Jeśli przed nami zabiegany
dzień i nie będziemy mieć czasu na przygotowanie posiłków, to dobrym
rozwiązaniem jest podanie dziecku szklanki soku owocowego rano i np.
zapakowanie do szkolnego plecaka soku warzywnego w kartonie. Dziecko
nauczone jeść zdrowo, najprawdopodobniej wyrośnie na zdrowo
odżywiającego się dorosłego. Nie tłumaczmy się więc brakiem czasu, bo
dbanie o zdrowie swojej rodziny jest łatwiejsze niż nam się wydaje.” – podkreśla dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz